HISTORIE A VÝROBA
Když Kryštof Kolumbus přivezl cukrovou třtinu do Karibiku, netušil, že tím položí základ pro světovou produkci rumu… a založil tím úspěšnou kapitolu v celé Karibské oblasti.
Julian Barceló, mladý podnikatel z Dominikánské republiky, měl vizi: chtěl vytvořit jedinečný rum, jaký ještě Karibik neviděl a založil v roce 1930 v Santo Domingu společnost Barceló & Co. Jeho plán fungoval, značka se rychle etablovala a vznikla jedna z největších a nejprestižnějších rumových distilerií v Karibiku.
Kdo chce přinést svoje kvality do světa, musí přinést jen to nejlepší. Tak došlo v roce 2000 ke spojení Ron Barceló a několika španělských firem. Toto partnerství vyústilo ze 75 letých zkušeností v oblasti zpracování, výroby, prodeje a mezinárodního marketingu rumu.
Dnes je Ron Barceló ve více než 50 zemích, došlo ke spojení kvality a tradice – sen Juliana Barcelo se stal skutečností.
V roce 1970 bylo „Ron Barceló Añejo“ přidáno do produktové řady a patentovaná unikátní jantarová láhev s názvem „Pitufita“.
V roce 1980 bylo Ron Barceló na špičce seznamu nejlepších národních rumu. Don Miguel Barceló – syn zakladatele, produkoval poprvé v roce 1980 „Ron Barceló Imperial“. To bylo o dvě desetiletí později oceněněno jako „Nejlepší Rum ve světě“, prestižním nápojovým zkušebním institutem – Sing Institute of Chicago – s nejvyšším počtem bodů v historii institutu.
Pět kroků k dokonalému rumu
1. Cukrová třtina
V Dominikánské Republice jsme dosáhli výhradně té nejlepší cukrové třtiny. Poté, co se poseče a uvolní pomocí jeřábu, rozřeže se na malé kousky pro usnadnění zpracování ve mlýně.Tam se cukrová třtina rozdrtí do šťávy.
2. Fermentace
Tento biochemický proces umožňuje přeměnu šťávy cukru za pomoci kvasinek na alkohol. Pomocí specifických podmínek, jako je pH, teplota a koncentrace živin, se výkony kvasinek ještě podporují. Stupeň alkoholu dosahuje v tomto okamžiku pouze 7-8% obj.
3. Destilace
Cílem destilace je zvýšení obsahu alkoholu, aby se dosáhlo žádoucích chutí a nežádoucí byly odstraněny. Ron Barceló používá metodu pro rovnoměrného rozložení silných alkoholů, čímž se výsledný produkt stává měkkým, kulatým rumem.
4. Zrání
Nejméně 18 měsíců zraje náš rum v amerických dubových sudech po whiskey, dodává mu barvu, aroma a nesrovnatelnou chuť.
5. Mísení
Mísení je tajemství domu Ron Barceló, po letech zkušeností výroby a tradice produkce rumu – samozřejmě vždy pod dohledem našich mistrů míchačů a pod přísnou kontrolou kvality.